01

Nábor

Chcete se stát pražským strážníkem? Tady najdete všechny potřebné informace.

05

Najdi svého strážníka / vozidlo

Zde můžete najít Vašeho okrskáře, nebo zjitit, zda bylo Vaše vozidlo odtaženo

02

Tiskové zprávy

Přehled tiskových zpráv

06

Změna termínu projednání přestupku

Zde si můžete přeobjednat termín pro projednání přestupku.

03

Pražský strážník

Aktuální číslo a archiv časopisu Pražský strážník

04

Pohledávky

Byla Vám uložena pokuta tzv. na „složenku“ a nejste si jisti, zda jste pokutu v řádném termínu zaplatili?

Místo dokladu totožnosti údery a kopy

Ulice Prahy 4 a Prahy 8 se o víkendu staly svědky napadení strážníků. V obou případech figurovala agresivní reakce dotyčného na snahu o jeho ztotožnění následovaná odpovědí strážníků v podobě donucovacích prostředků. Díky vhodně zvoleným hmatům a chvatům se oba případy obešly bez újmy na zdraví.
Oznámení na Praze 4 pojednávalo o muži, který obcházel vchody domu v Ženíškově ulici a zvonil na zvonky. Strážníci se po příjezdu rozdělili a začali dotyčného hledat. Jeden z pátrajících strážníků byl po několika minutách osloven ženou, která mu podezřelého přímo označila. Muž byl ve spodní části oděvu silně potřísněn výkaly a na žádost o předložení dokladů totožnosti zareagoval údery. Strážník, který se ve snaze vyhnout nečekanému útoku, upadl na zem a utržil několik kopanců do zadní části hlavy. Ty ho naštěstí neochromily tak, aby se opět nepostavil na nohy a za pomoci donucovacích prostředků agresorovi nenasadil služební pouta. Po uklidnění situace se dotyčného podařilo ztotožnit. Dvaadvacetiletého cizince si převzali kolegové ze státní policie k dalšímu opatření. Strážník byl převezen na ošetření do nemocnice, a poté pokračoval ve službě.
Druhý případ z Čimické ulice na Praze 8 také započal oznámením na linku 156. V tomto případě dotyčného nebylo třeba hledat. Spal na trávě u zastávky MHD Čimice. Při prvním pokusu o probuzení si strážníci vyslechli urážky, při druhém už „létaly“ kopance. Následné výzvy na prokázání totožnosti neměly žádný účinek, za to dotyčného agresivita narůstala. Po dalších útocích směrem k zasahující hlídce byl zahájen proces zvaný donucovací prostředky, na jehož konci byla muži nasazena pouta. Z předložených dokladů vyplynulo, že se také jedná o cizince, který v České republice studuje. „Z párty“ si tento 22letý mladík odnesl více jak dvě promile. Jeho chování bylo vyřešeno domluvou.

Mapa obvodních ředitelství Městské policie hl. m. Prahy