01

Nábor

Chcete se stát pražským strážníkem? Tady najdete všechny potřebné informace.

05

Najdi svého strážníka / vozidlo

Zde můžete najít Vašeho okrskáře, nebo zjitit, zda bylo Vaše vozidlo odtaženo

02

Tiskové zprávy

Přehled tiskových zpráv

06

Změna termínu projednání přestupku

Zde si můžete přeobjednat termín pro projednání přestupku.

03

Pražský strážník

Aktuální číslo a archiv časopisu Pražský strážník

04

Pohledávky

Byla Vám uložena pokuta tzv. na „složenku“ a nejste si jisti, zda jste pokutu v řádném termínu zaplatili?

Dítě jako ochranný štít

ikona video 20x100

 Hazard se životem, aroganci, drzost a vulgarity nakonec završil otec malé holčičky útokem na strážníka. S ohledem na přítomnost dítěte, které „používal“ jako jakýsi ochranný štít, hlídka nezakročila razantněji.
Podívat se jak jezdí vláčky, je oblíbenou činností snad každého malého dítěte. Tím správným místem na pozorování ale rozhodně není samotný prostor kolejiště. Strážníci přijeli do ulice Stará Spojovací na oznámení ve chvíli, kdy kolem muže s holčičkou na ramenou projel vlak ve vzdálenosti asi 2 metry od nich. Když strážníci muže upozornili na nebezpečnost jeho chování, které hraničilo s hazardem o život, nestačili se divit. I přes jejich snahu situaci vyřešit klidně muž zcela neovládl svoje chování, nešetřil vulgarismy a následně udeřil do obličeje jednoho ze strážníků. Přítomnost malého, již tak dost vystresovaného dítěte, byla důvodem, že agresivní muž neskončil s pouty na rukou. Státní policisté vyhodnotili incident 28letého muže jako přestupek, který strážníci oznámili správnímu orgánu.
Další příběh nepřiměřeného chování, který se strážníci snažili vyřešit co nejklidněji. Zda a jaké donucovací prostředky budou použity, záleží vždy na konkrétním strážníkovi, který situaci posuzuje na místě s přihlédnutím ke všem okolnostem.

Mapa obvodních ředitelství Městské policie hl. m. Prahy