01

Nábor

Chcete se stát pražským strážníkem? Tady najdete všechny potřebné informace.

05

Najdi svého strážníka / vozidlo

Zde můžete najít Vašeho okrskáře, nebo zjitit, zda bylo Vaše vozidlo odtaženo

02

Tiskové zprávy

Přehled tiskových zpráv

06

Změna termínu projednání přestupku

Zde si můžete přeobjednat termín pro projednání přestupku.

03

Pražský strážník

Aktuální číslo a archiv časopisu Pražský strážník

04

Pohledávky

Byla Vám uložena pokuta tzv. na „složenku“ a nejste si jisti, zda jste pokutu v řádném termínu zaplatili?

Tiskové zprávy

Sledujte náš instagram

Strážníci budou mít novou balistickou ochranu

Pražští strážníci budou mezi prvními, v rámci všech bezpečnostních složek na území ČR, kteří budou mít novou, osobní balistickou ochranu. Takzvané podkošilové neprůstřelné vesty pořídí pražský magistrát. K dispozici by je měli mít všichni strážníci.

Pražští strážníci dostanou nové neprůstřelné vesty. Ty by oproti těm stávajícím měly být mnohem lehčí a ohebnější. Díky tomu je budou moci strážníci nosit pod košilemi, a to po celou dobu výkonu své služby.

"Pokud si strážníci v současné době nasadí balistickou vestu, tak to jde jen přes oděv. Je velmi těžká, neohebná a nekomfortní. Ve spolupráci se soukromým sektorem se nám podařilo otestovat několik vest a následně vyvinout novou vestu, která se obléká pod košili. Je velmi lehká a ohebná," uvedl Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. města Praha.

"Podkošilové balistické vesty musí splňovat jiná kritéria než vnější balistické vesty. Zásadní je především váha. My jsme požadovali vestu váhy do 2,2 kilogramů, třídu ochrany 3A podle NIJ normy a materiál, který je schopen zabránit proniknutí nože nebo jehly," konstatoval Eduard Šuster, ředitel MP hl. města Praha.

Pořízení jedné vesty vyjde pražský magistrát na 7860 Kč bez DPH. Nakoupeno by jich mělo být celkem 1600, což znamená, že by mohl mít každý strážník v terénu svou.

"Je potřeba říci, že pražští strážníci nikdy neměli balistické vesty v dostatečném počtu. Před několika lety jsme nakoupili balistické vesty pro vnější nošení. To jsou vesty, které jsou určeny k nošení na svrchním oděvu. Máme je k dispozici pro všechny strážníky, kteří jsou aktuálně v dané směně ve výkonu služby v terénu. Rozhodli jsme se pro pořízení nových vest z toho důvodu, že jsme přesvědčeni, že tento typ ochranného pracovního prostředku by měl mít každý příslušník, každého bezpečnostního sboru," dodal Eduard Šuster, ředitel MP hl. města Praha.

Pražští strážníci budou mezi prvními, v rámci všech bezpečnostních složek na území ČR, kteří budou mít takto kvalitní osobní balistickou ochranu. Její pořízení je dlouhodobě jednou ze zásadních priorit ředitele pražské městské policie.

Zdroj: https://prahatv.eu/zpravy/praha/praha/14374/straznici-budou-mit-novou-balistickou-ochranu

Mapa obvodních ředitelství Městské policie hl. m. Prahy