01

Nábor

Chcete se stát pražským strážníkem? Tady najdete všechny potřebné informace.

05

Najdi svého strážníka / vozidlo

Zde můžete najít Vašeho okrskáře, nebo zjitit, zda bylo Vaše vozidlo odtaženo

02

Tiskové zprávy

Přehled tiskových zpráv

06

Změna termínu projednání přestupku

Zde si můžete přeobjednat termín pro projednání přestupku.

03

Pražský strážník

Aktuální číslo a archiv časopisu Pražský strážník

04

Pohledávky

Byla Vám uložena pokuta tzv. na „složenku“ a nejste si jisti, zda jste pokutu v řádném termínu zaplatili?

Budeme se opakovat, ale je to tak.

ikona video 20x100

 Budeme se opakovat, ale je to tak. Bezdomovectví je velký sociální a ekonomický problém, se kterým se potýkají všechna velká města a na který zatím neexistuje žádné komplexní řešení. Většinou se s ním bohužel pojí další nešvary. Narušování veřejného pořádku jako je pití alkoholu na místech vyhláškou města zakázaných, znečišťování veřejného prostranství, drobné šarvátky v rámci komunity, rušení nočního klidu a další. Strážníci se dnes a denně s těmito problémy setkávají. Tresty v podobě pokut ale nejsou řešením. Jedná se o nemajetné lidi, kteří nemohou pokutu na místě zaplatit, a pak už se rozbíhá nekonečný kolotoč exekucí. Ve většině případů proto hlídky přistupují k udělení domluvy a výzvě, aby prostor po sobě uklidili a následně opustili. Některé přestupky předávají správnímu orgánu.

Strážníci ale nemohou zabránit, aby se tato skupina za nějakou dobu na místo nevrátila, nebo se jen neposunula o kousek dál. Pokud v dané věci přijmou oznámení, nebo na něj v rámci své služby narazí, mohou maximálně trpělivě opakovat všechny zmíněné úkony.

Je dobré ale vědět, že pokud tito lidé nic protiprávního nedělají, mohou posedávat i pospávat na lavičkách, i když se nám nemusí zrovna líbit. Hlídky městské policie vždy nabízejí nějakou formu pomoci prostřednictvím neziskových organizací, ale ty se v naprosté většině případů míjejí účinkem.

 

Mapa obvodních ředitelství Městské policie hl. m. Prahy