gdprDnem 25. května 2018 začalo v rámci EU platit Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů a o volném pohybu těchto údajů, známého také pod zkratkou GDPR (General Data Protection Regulation). Na základě jeho přímé použitelnosti stanovuje pravidla v oblasti ochrany osobních údajů, kterou do té doby v České republice upravoval zejména zákon č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „ZOOÚ“).
Česká republika nemá k účinnosti GDPR vlastní platnou adaptační legislativu, která může upravovat některé segmenty ochrany osobních údajů, GDPR nestanovenými, případně umožňuje jejich úpravu na vnitrostátní úrovni každého členského státu EU. Nejen z tohoto důvodu je ke GDPR a jeho dopadu na správu osobních údajů plno otazníků. Lze proto v následujícím období očekávat celou řadu upřesňujících výkladů ke GDPR a jeho implementaci.
Městská policie hl. m. Prahy (dále jen „MP“) v souvislosti s plněním úkolů a výkonu činností, které jsou upraveny zejména speciálním zákonem (zákon č. 553/1991 Sb., o obecní policii, ve znění pozdějších předpisů), zpracovává osobní údaje a je správcem osobních údajů. Z hlediska účelu zpracování osobních údajů ve vztahu k veřejnosti, proto nedochází proti předchozímu stavu (ZOOÚ) k žádným zásadním změnám, čímž ale nejsou dotčena další práva a povinnosti vycházející z GDPR.

Odkaz na povinně zveřejňované informace ZDE

nábor new

přestupky new

pohledavky ikona hlavnistrana

Aktuálně_sidebar_1

Veřejnost upozornila na sprejery v Praze 4 a 12

40x40  FOTO  Díky všímavosti občanů strážníci zadrželi dva muže, kteří spreji poničili součásti veřejného prostranství.

Palisádový betonový obrubník, schod na schodišti vedoucím do metra, zeď s telefonním automatem jsou místa, kde „svou kreslící stopu“ zanechal 36 letý muž. Toho hlídka strážníků díky přesnému popisu oznamovatele nalezla na nástupišti metra Budějovická právě ve chvíli, kdy se fixem snažil pomalovat také dřevěnou lavičku. Strážníci naštěstí dorazili včas a v dalším ničení mu zabránili.

Druhého muže oblečeného do červeného trička a černé čepice podle popisu našla jedna z hlídek městské policie sedícího v parku na lavičce. 28 letý muž tvrdil, že zde čeká na přítelkyni. Přes operační středisko se proto strážníci spojili s mužem, jenž byl svědkem jeho sprejování. Ten se následně dostavil na místo a potvrdil, že viděl, jak dotyčný sprejem poničil zeď u fotbalového hřiště v ulici K Dolům.

Pod tíhou důkazů se sprejer ke svému činu hlídce přiznal. Sprej prý nalezl a chtěl si jen vyzkoušet, zda v něm je barva. Pak jej odhodil do odpadkového koše, kde ho strážníci nalezli.

Oba muže podezřelé z trestního činu poškozování cizí věci omezili na osobní svobodě a předali hlídkám Policie ČR k dalšímu opatření.

Zaparkoval na vyhrazeném místě pro invalidy i s odcizeným přívěsem
Boj kdo s koho nakonec vyhrál odchyt pražských strážníků

Aktuálně

odchyt web

Videa MP Praha

Vložte registrační značku (SPZ) vozidla.
Například 1L2 3456, AHP 50-25

RZ:

 

Zadejte název ulice, popř. i číslo popisné:
Například Biskupcova 2

Pražský strážnik

 

titulka kveten web 2019

V novém čísle vám přinášíme recenzi nových vozidel MP Praha Škoda Octavia Scout, dále rozhovor s Carlem Capalbem nejen o pražském maratonu, dále pohled do historie na pražské květnové povstání a mnoho dalšího.

archiv (od roku 2004)